niedziela, 25 listopada 2018

NAPÓJ ROŚLINNY - MIGDAŁOWY, RYŻOWY, KONOPNY... PRZEPIS

 Napoje roślinne stały się już czymś bardzo powszechnym i popularnym. Dla niektórych osób stały się wręcz produktem nie do zastąpienia. Pomimo tego, że wraz z wzrastającą popularnością cena wciąż spada, nadal jest dość wysoka. Udało mi się znaleźć sposób na tanie mleko roślinne: przygotować je samemu!
Innym atutem przyrządzania tego napoju w domu jest skład znany w stu procentach i znane nam pochodzenie produktów (mniej lub więcej). Mamy też możliwość modyfikowania jego składu tak, jak nam się podoba. Wystarczy nam do tego blender (mikser), gaza (sito), woda i składniki!

Jaki napój przyrządzić?

Zasada jest taka, że nie ma zasad :D Mamy oczywiście do dyspozycji klasyczne wersje: mleko migdałowe, kokosowe, ryżowe, owsiane. 
Jednak ważne zrozumieć, że to tylko te komercyjne, najprostsze receptury. Możemy robić mieszanki różnych orzechów, zbóż, przypraw lub czego tylko nam się zachce.

Jak przyrządzić napój?

Jedna rzecz jest ważna: liczą się proporcje. W zależności od produktu, proporcja składniku głównego (orzechów lub ziaren) w stosunku do wody powinna wahać się między 1:10 a 2:10 czyli na 1 litro wody powinno być od 100 do 200 gram produktu. Osobiście zawsze to robię na oko. Jeśli wyjdzie zbyt rzadkie, dosypuję orzechów a jeśli zbyt gęste, dolewam wody. Polecam dodać odrobinę (szczyptę) soli i przypraw (cynamon, gałka muszkatołowa). Wtedy napój nabiera cudnego aromatu.
Orzechy zaleca się zamoczyć na noc w wodzie (lub sparzyć wrzątkiem i odstawić na jakiś czas), ryż, płatki owsiane uprzednio ugotować
Po zblendowaniu napoju należy pozbyć się okruszków przepuszczając płyn przez gazę, sito, lub co kto woli. Ten etap przypomina trochę dojenie krowy. 
Po przelaniu napoju do szklanej karafki lub butelki polecam trzymać w lodówce do 3 dni. najlepiej robić tyle napoju, ile się użyje i na bieżąco robić świeże. Całe przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut!
 Wersja ekonomiczna: napój ryżowy.
Ugotuj biały ryż i zmiksuj z wodą zachowując proporcję 1:10.

Wersja gourmet: napój migdałowo-pekanowy
Orzechy pekan i migdały zalej wrzątkiem i odstaw na parę godzin. Jeśli chcesz, obierz migdały ze skórki. 

Wersja classic: napój kokosowy
Wiórki kokosowe zalej wrzątkiem i odstaw na parę minut. 

Wersja superfood: najpój konopny
Łuskane nasiona konopii zblenduj z wodą.

Powodzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz