poniedziałek, 26 lutego 2018

GRUPOWA KIEŁKOWALNIA : WADY I ZALETY

 Grupowa kiełkowalnia jest metodą wysiewania nasion egzotycznych niesamowicie efektywną (nie tracąc przy tym na efektowności!) prostą do wykonania.
Jeśli masz mało miejsca na parapecie, dużo nasion i roślin, które chcesz wysiać,
 potrzebujesz dla nich specjalnych warunków, ciężkich do otrzymania w domowej uprawie, to jest metoda idealna dla Ciebie! Zapewnia ona wysoką temperaturę dla nasion, stałą wilgotność podłoża oraz powietrza, łatwo następnie pozyskać sadzonki, nie ryzykuje się uszkodzenia korzonków tak, jak w przypadku wysiewania na gazie lub wacie.
 Grupowa kiełkowalnia działa na zasadzie mini szklarni - duża ilość ziemi, w której wysiewa si nasiona jest przykryta przezroczystym elementem, który przepuszcza światło i jednocześnie uniemożliwia wodzie odparowanie. Tym sposobem woda cały czas pozostaje w obiegu, jest wilgotno, więc przyjemnie nasionom. 

Powinniśmy przestrzegać paru zasad bezpieczeństwa. 
Pierwszą jest obowiązkowe wietrzenie kiełkowalni co parę dni. Najlepiej codziennie, ale optimum to co 2-3 dni (może polegać na otworzeniu "pokrywy" na parę minut) . Oczywiście wszystko zależy od panujących warunków. Jeśli jest jesień (wtedy najlepiej w ogóle nie wysiewać nasion!), jest mało słońca, kaloryfery nie grzeją, nie ma widocznego "grzania" w kiełkowalni, nie ma co ich ruszać. Celem tego jest oczywiście zapobieganie rozwojowi pleśni i grzybów w tak dobrych dla nich warunkach
Drugą jest przesadzenie, a właściwie pikowanie rośliny, gdy dotknie górnymi liśćmi pokrywy. Nie popsuje to rzecz jasna systemu, lecz może zahamować wzrost rośliny lub jej "upośledzenie".
Trzecia i ostatnia reguła to regularne podlewanie (w formie spryskiwania miękką wodą) podłoża! Nie dopuśćmy wysuszenia.
To by było na tyle :)


Zanim wykonasz grupową kiełkowalnię, przygotuj sobie miejsce na parapecie najlepiej południowym, najlepiej wyeksponowanym. Umyj i wyczyść dobrze, aby mieć pewność, że gdy postawisz tam kiełkowalnię, nić nie zostanie "uwiecznione" na stałe na parapecie (na przykład kropla wody, która następnie pozostawi po sobie kamienisty osad/ziemia brud/piasek otarcia itp.). 
Następnie będziesz potrzebować 3 elementów:
- Podłoża do wysiewu nasion. Najlepiej użyć mieszanki włókna kokosowego, perlitu, ziemi ogrodniczej, piasku, torfu w proporcjach 2:1:1:1:1, czyli mieszanka powinna zawierać najwięcej włókna kokosowego. Jeśli nie masz jak zrobić własnoręcznie mieszanki, istnieją gotowe już produkty (link).
- Pojemnika,
- Pokrywy transparentnej.
Najlepiej zaopatrzyć się po prostu w mini szklarnię z PVC, dostępną w większości sklepów ogrodniczych (góra+dół). Można oczywiście skorzystać z domowych, dostępnych od ręki produktów jak pojemniki po produktach spożywczych (owocach, mięsie, pieczywie, itp.)

Dostosuj wielkość swojej kiełkowalni do swoich warunków, spraw sobie radość nie potrzebując już więcej tuzina doniczek na parapecie, mając wszystko w jednym miejscu.

Ostatnie uwagi:
- Warto co jakiś czas (w zależności od ilości rosnących roślin) wymieniać ziemię, ponieważ powoli jałowieje.
- Należy zwracać uwagę co dokładnie się sadzi i w jakim miejscu, ponieważ łatwo dość szybko się pogubić. Użyj do tego karteczek z napisem (szybko namokną!) lub zrób rysunek na kartce. Użyj patyczków? Istnieje sporo metod.
- Zwróć uwagę na to, jakie rośliny sadzisz. Niektóre (np. coffea arabica- kawa!) spowalniają wzrost i kiełkowanie innych nasion/roślin; reszta może potrzebować zupełnie innych warunków (np. pistacja)

Powodzenia i w razie pytań pisz!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz