wtorek, 13 czerwca 2017

JAK POSADZIĆ AWOKADO?


Temat taki na topie, wszyscy chcą zacząć od awokado. OK, jest proste w uprawie. Tylko nikt tak naprawdę tego awokado nie umie siać!

Ta metoda, którą widać na tytułowym zdjęciu to straszny kit. Jeśli chcesz mieć fajne zdjęcie na instagramie, to pójdź do zoo. Jeśli to na roślinie ci zależy, przeczytaj co Ci mówię...

A czemu? Bo co z tego, że wbijesz w nasiono wykałaczki i wstawisz do szklanki, jak nic Ci z tego nie wyjdzie?! Oto, co może się stać: zniszczysz zarodek wykałaczką - nasiono umrze ; nie podlejesz szklanki przez kilka dni - nasiono wyschnie i umrze (tak! - nie można dopuścić do przesuszenia) ; Przesadzając roślinę zniszczysz korzeń - siewka umrze ; można długo wyliczać.. Oczywiście jeśli ta metoda jakoś się uda: fotki, satysfakcja i śmiechy. No ale cóż, przedstawię Ci zalety mojej metody:

- Nie musisz się martwić o to, że nasiono się nie przyjmie; 
- Czas kiełkowania jest skrócony;
- Nie musisz się bać o zarodek;
- Szklanka nie jest ohydna (nasiono normalnie roztacza taki klejek w szklance - wtedy trzeba wymieniać wodę prawie codziennie);
- Rzadziej podlewasz.
 Tu też mógłbym dalej wyliczać :) 

Metoda polega na wsadzeniu nasiona do ziemi. Nie zanurzając całego (około 2/3), grubszą częścią na dół. Utrzymujcie podłoże wilgotne, ale nie przelewajcie. Po jakimś czasie nasiono pęknie, po czym wyjdzie łodyga wyglądająca jak szparag. Wystarczy się już tylko uzbroić w cierpliwość i poczekać co najmniej dwa miesiące :) 

wyraźnie widać pęknięcie
Awokado jest dość nieprzewidywalne – wszystko zależy od nasiona. Raz trafiłem na takie, co już miało puszczony korzeń w owocu. Wykiełkowało po tygodniu. To był łut szczęścia, ale zwykle awokado kiełkuje około 2-3 miesięcy. Wszystko zależy od nasiona i pory roku :). A swoją drogą wiedzieliście, że pestka awokado jest też do jedzenia? Podobno ma dużo wartości odżywczych i jest antyoksydantem. Kiedyś wysuszyłem, po kilku dniach pokroiłem na kilka kawałków i zmiksowałem w blenderze. Następnego dnia proszek przybrał kolor rudo-czerwony. Trochę dodawałem do potraw, ale wielkich zmian nie zauważyłem.
nasiono po wykiełkowaniu