wtorek, 5 czerwca 2018

UPRAWA SŁODKIEGO ZIEMNIAKA - BATATA

 Wolę bataty od ziemniaków. Słodsze, smaczniejsze, większe. Choć nie ukrywam, że źle przyprawione robią się mdłe. Ciekaw jestem, czy bataty z ogrodu są jeszcze lepsze od tych ze sklepu. W tym roku po raz pierwszy uprawiam bataty.
Wilec ziemniaczany - Ipomoea batatas

 Wbrew pozorom, batat nie jest blisko spokrewniony z ziemniakiem (Solanum tuberosum) z rodziny psiankowatych (papryka, pomidor, miechunka, lulek, tytoń...). Słodki ziemniak należy do powojowatych (Convolvulaceae), wraz z powojnikiem. Jednak obie rośliny są dalekimi kuzynami, bowiem obie bulwy należą do rzędu psiankowców (Solanales).
Wilec pochodzi z Ameryki Łacińskiej, gdzie znany był od 8000 roku p.n.e., jak donoszą odkrycia archeologów. Został on następnie rozprzestrzeniony na kontynent Azjatycki, na wyspy Polinezji oraz do Europy.
Jest rośliną uprawną ze względu na jadalne bulwy - zwane batatami, patatami lub słodkimi ziemniakami - bogate w skrobie i cukry. Nie występuje nigdzie w stanie dzikim.

Sadzenie

Znajdź dużego, ładnego batata w sklepie i wyszoruj go dobrze (nieraz są pokryte środkiem uniemożliwiającym kiełkowanie). Następnie wsadź go do pojemnika wypełnionego wodą i połóż w ciepłe miejsce. Niektórzy wykorzystują jedynie pół batata lub jego ćwiartkę, lecz myślę, że łatwiej mu wykiełkować będąc w całości. Ja dysponowałem jedynie połową bulwy, więc tylko tyle przeznaczyłem na uprawę.
Po jakimś czasie, w zależności od temperatury oraz jakości bulwy pojawią się pędy. Mogą się też ukazać korzenie, więc gdy pędy będą mieć już długość ok. 10 cm, można położyć batata do doniczki wypełnionej torfem, aby powoli się ukorzeniła. Gdy sadzonka będzie już duża i dobrze ukorzeniona, możesz ją posadzić do donicy lub do gruntu w ogrodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz